ՍՈՎՈՐԻՐ ԽՄԵԼ ՍՈՒՐՃԸ ԻՆՉՊԵՍ ԻՏԱԼԻԱՅՈՒՄ, ՖՐԱՆՍԻԱՅՈՒՄ և ԱՅԼ ԵՐԿՐՆԵՐՈՒՄ

Իտալիա

Իտալիայում, մասնավորապես դրա հյուսիսային հատվածում, ընդունված է օրը սկսել է էսպրեսսոյով կամ կապուչինոյով: Շատ հաճախ իտալացիների համար սուրճը փոխարինում է նախաճաշին: Առավոտյան սուրճը արագ խմում են հենց սրճարանի  ընդանուր սեղանի շուրջ՝ զուգահեռաբար պատմելով մորը անցած օրվա և այսօրվա պլանների մասին: Բացի դա, էսպրեսսոն շատ հաճախ խմում են ճաշից ու ընթրիքից հետո՝ անկախ օրվա ժամից:

large (3)

 

Ֆրանսիա

Ֆրանսիայում սիրում են սկսել օրը կաթով սուրճով, ընդ որում բաժակը պետք է այնքան լայն եզր ունենա, որպեսի ցանկության դեպքում դրա մեջ հնարավոր լինի կռուսան տեղավորել: Ֆրանսիացիները միայնակ են սուրճ խմել սիրում՝ բռնելով բաժակը երկու ձեռքերով: Եվ որ ամենակարևորն է՝ որևէ տեղ շտապել պետք  չէ: Սուրճի ընդմիջումը կարող է շատ երկար տևել, նույնիսկ եթե սուրճն արդեն խմել եք:

large (5)

 

Իսպանիա

Իսպանիայում և Պորտուգալիայում,  թերևս, ամենահայտնի սրճային ըմպելիքը էսպրեսսոյից ու կաթից բաղկացած կորտադոն է: Իսպանաիցիները սիրում են խմել սուրճը առավոտյան և սիեստայից հետո՝ իհարկե որևէ տեղ չշտապելով: Այդ ընթացքում կիսվում են նորություններով ընկերների, մատուցողների, բանաջարեղենի վաճառողների հետ: Հետո ի՞նչ որ փողոցից փողոց պետք է գոռալ:

spain

 

Եթովպիա

Սուրճի հայրենիք Եթովպիայում այս ըպելիքը գրեթե աստվածային է համարվում: Սրճախմությունն այստեղ իսկական ծես է, որը տևում է մեկ ժամից ոչ պակաս: Եթովպիական տներում սուճը մատուցվում է երեք անգամ՝ յուրաքանչյուրն ունի իր անվանումը: Սուրճն ընդուված է դանդաղ խմել՝ վայելելով յուրաքանչյուր կումը: Ըմպելիքը լցնելու յուրահատուկ ձև ունի. սկզբում բաժակի մեջ դնում են շաքար և միայն հետո լցնում ջուրն ու սուրճը: Մինչև ուրիշի տանը սուրճ խմելը, պետք է բարձրացնել բաժակն ու ասել Lätenaččan, ինչը նշանակում է «ձեր առողջության  կենացը»:

large